Pilates haastoi tanssijan — pilatesohjaaja Emmi Nevalalle pilates on elämäntapa

Juuri tanssijaksi valmistunut Emmi Nevala löysi parikymppisenä pilateksen ja sillä tiellä hän on vieläkin.

Lukion jälkeen Emmi Nevala pääsi opiskelemaan jazztanssia Tampereen konservatorioon. Tanssikoulussa opiskeltiin useita aineita ja myös pilatesta. 

— Vaikka koulun pilateskurssi ei ollut ehkä niitä parhaimpia, olin kuullut sen verran paljon hyvää lajista, että halusin oppia siitä lisää.

Valmistumisensa jälkeen Emmi hakeutui pilateskouluun Tampereella.

— Kun valmistuin, tuli tunne että haluaisin jatkoa keholliselle ilmaisulleni. Tanssin maailma oli kuitenkin näyttäytynyt tässä vaiheessa varsin raadollisena, joten pilatesopinnot tuntuivat sopivalta vaihtoehdolta, Emmi kertoo.

Hän ei kuitenkaan voinut aavistaa, millainen intensiivinen matka pilatesopinnoista avautuisi. 

— Vaikka olin tehnyt koko ikäni fyysisiä asioita ja opiskellut tanssia, jouduin hyvällä tavalla nöyrtymään kehoni edessä. Se pilateksen tarkka tekeminen ja syvä voima herätti minut tajuamaan, miten vähän niistä asioista ymmärsin. 

Siinä vaiheessa Emmi ajatteli jatkavansa tanssijana ja pilates toimisi tukena tanssiuralle ja estäisi siten suuremmat loukkaantumiset. Mutta pikkuhiljaa pilates alkoi viedä mukanaan ja tanssi jäi taka-alalle.

— Se hyvä olo ja se, miten liike vei mukaan. Se oli koukuttavaa. Oli huikeaa nähdä ja kokea se edistyminen omassa kehossa, Emmi muistelee innostustaan.

Hänen mukaansa pilateksen yksi innostavimmista asioista on nimenomaan se edistys; miten periaatteessa vähällä työllä pystyy saamaan aikaan uskomattomia tuloksia.

— Nykyään pilates on minulle elämäntapa. Se on vuosien varrella iskostunut syvälle kehooni ja näkyy kaikessa. Se on keino käyttää kehoa oikein niin treeneissä kuin arjessakin. Keskivartalon tuki, se miten kehon voimaa kannattaa käyttää järkevästi, mistä lähtee tuki erilaisissa toimissa… Pilateksesta tulee vain niin hyvä olo ja sen myötä keho pysyy terveenä!

Hyvinvoinnin puolestapuhuja

Emmi valmistui pilateskoulusta vuonna 2009 ja on ollut siitä asti täysipäiväinen pilatesohjaaja. 

Opettaminen on inspiroivaa ja erityisesti se, miten pilates sopii niin monenlaisille ihmisille.

— On hienoa nähdä, kuinka asiakkaat pysyvät vuodesta toiseen samana ja haluavat jatkaa tätä lajia. On inspiroivaa nähdä, kuinka ihmiset satsaavat sekä ajallisesti että taloudellisesti pilatekseen. Olen superkiitollinen siitä, että saan opettaa heitä.

Emmin mukaan pilateksella on niin monia hyötyjä. Fyysisellä puolella voiman ja kestävyyden lisääntyminen. Mentaalipuolella rentoutuminen, rauhoittuminen ja maadoittuminen. 

— Toivoisin, että kaikki löytäisivät pilateksen ja sitä kautta tulevan hyvän olon ja itsevarmuuden ja sisäisen voiman. Jos olet fyysisesti vahva, olet myös henkisesti vahva. Pätee koko elämään. Itsensä tunteminen lisää tervettä itsetuntoa ja varmuutta. 

Pilateksella voi myös välttää monia kropan remppoja ja kulumisia, tai ainakin hidastaa niitä. Esimerkkinä Emmi mainitsee polven, lonkan ja selkärangan kulumat, joissa pilateksen mukanaan tuoma tukillihasten vahvistuminen on erityisen tärkeää ja helpottaa vaivoja, kipuja ja arjesta suoriutumista.

— Toivoisin, että ihmiset tietäisivät meidän studiosta ja kuulisivat sen asiakaslähtöisyydestä. Meidän studio on kaikille tarkoitettu, täällä kaikenikäiset ja kokoiset voivat harrastaa pilatesta ja todella huomata, että laji on tarkoitettu kaikille. Pienet ryhmäkoot takaavat yksilöllisen ohjauksen ja ohjaajien huomion. Tunteja on tarjolla viikon jokaisena päivänä, joten meillä pääsee treenaamaan säännöllisesti. Ja se on se pilateksen tärkein asia, että treenaaminen on säännöllistä.

— Meidän ohjaajamme on pitkään ohjanneita  ammattilaisia, todella kouluttautuneita ja motivoituneita ja tulevat erilaisista liikuntataustoista.

Emmi toteaakin, että Pilates Helsinki haluaa olla hyvinvointia edistävä korttelistudio.

— Haluamme olla hyvinvoinnin puolella ja sen puolestapuhujana.

Edellinen
Edellinen

“Pilates pelasti” — pilatesohjaaja Terhi Tohni löysi avun ja ammatin pilateksesta